Vandaag stond er rollade met aardappel partjes op het menu. Ik had al eens eerder een rollade klaargemaakt op de Weber Q300, wat erg lekker was, maar daarbij kreeg ik de 'dome' temperatuur niet lager dan 120 graden. Ik wist de dat de Big Green Egg veel beter was in het reguleren van de temperatuur, dus de rollade stond bovenaan mijn 'BGE todo' lijstje :)

Rollade

De rollade heb ik om 12:00 uur eerst kort in de braadslee aangebakken voor een kleurtje en daarna ingepakt in (doorzichtig)folie en een keukendoek.

  • 12:30 BGE aangestoken. De temperatuur was liep sneller op dan ik had verwacht, dus toen ik na een 20 minuten ging kijken, was hij al 200 graden, terwijl ik juist onder de 100 graden wilde blijven. Dit heb ik goed kunnen krijgen door alle schuiven dicht te doen en de BGE een paar keer open te zetten. Volgende keer iets beter in de gaten houden dus
  • 13:20 temperatuur net onder de 100 graden. Rollade er op gelegd
  • 13:50 temperatuur 85 graden
  • 14:20 temperatuur 80 graden
  • 14:35 temperatuur 75 graden (luchtschuif onder en daisywheel boven, iets open gezet)
  • 15:00 temperatuur 85 graden
  • 15:30 temperatuur 95 graden
  • 15:30 kerntemperatuur vlees 35 a 40 graden (2 plekken gemeten)
  • 16:00 temperatuur 85 graden
  • 16:30 temperatuur 85 graden
  • 16:30 kerntemperatuur vlees 45 graden

Aangezien we toch wel over een uur wilden eten, besloten om de temperatuur iets op te laten lopen. De volgende keer moet ik dus meer tijd nemen om een rollade te maken op de BGE. Rond 11:00 uur beginnen denk ik.

  • 16:30 luchtschuif onder iets verder open gezet en daisywheel helemaal open.
  • 16:45 temperatuur 110 graden
  • 17:00 temperatuur 110 graden
  • 17:00 kerntemperatuur vlees 47 graden
  • 17:30 temperatuur 150 graden
  • 18:00 temperatuur 150 graden. De rollade had nu een kerntemperatuur van 65 tot 73 graden, afhankelijk van de plek van meten en was dus klaar.


Aardappel partjes

Voor de aardappel partjes heb Sven en ik eerst een mengsel gemaakt van kruiden en olijfolie.

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel basilicum
  • beetje zeezout

De partjes hebben we gemaakt door de aardappels in de lengterichting in vieren te snijden. Hierna de partjes ingesmeerd met de kruiden/olie mix. De partjes hierna ingepakt in aluminiumfolie en er paprikapoeder overheen gestrooid voor het dichtvouwen. Om 15:30 zijn de partjes op de BGE gegaan door ze op bakpapier rond de rollade te leggen. Om 18:00 uur waren deze ook klaar. De smaak was pittig en ze vulden behoorlijk, maar wel erg smakelijk!