Category Archives: Algemeen

Creating persistent USB device names on a Raspberry Pi

If you use multiple USB devices that for example create device names like /dev/ttyUSB0, /dev/ttyUSB1 and so on, you probably want to assign device names that are more descriptive. On Linux (and thus on an Raspberry Pi) you can do this by writing an udev rule. Udev is a device event handler, so when you plugin your USB device it will be seen by udev and will create device names according the ruleset.

I have two devices that I like to have a device name that are persistent. A Xbee/Zigbee Xstick from digi.com and an USB FTDI serial cable. Normally on a Linux system, you use the command ‘udevadm info’ to get the information you need to specify in the config file, but on the RPi ‘udevadm info’ results in a kernel panic, so use the commands ‘lsusb -v’ and ‘usb-devices’ to get the information you need.

Create a file /etc/udev/rules.d/99-usbdevices.rules with the following content:

ATTRS{idVendor}==”0403″, ATTRS{idProduct}==”6001″, ATTRS{product}==”XStick”, SYMLINK+=”zigbee”
ATTRS{idVendor}==”0403″, ATTRS{idProduct}==”6001″, ATTRS{serial}==”A6WGT0NS”, SYMLINK+=”smartmeter”

And restart udev and trigger pulling the devices:

sudo /etc/init.d/udev reload
sudo udevadm trigger

After that you should have links with the names you specified pointing to the real devices

$ ls -l /dev/zigbee /dev/smartmeter
lrwxrwxrwx 1 root root 7 Jul 30 21:02 /dev/smartmeter -> ttyUSB0
lrwxrwxrwx 1 root root 7 Jul 30 21:02 /dev/zigbee -> ttyUSB1

From now you can reference /dev/smartmeter instead of /dev/ttyUSB0 or some other number.

Domein updates

Zo, nu ook de stap gezet om wat meer overzicht/scheiding in mijn domeinen te maken. De postings uit mijn vorige blog, http://motor.unixguru.nl, die alleen over motorzaken ging is geïntegreerd met http://blog.mosibi.nl en tevens redirect ik nu requests van de oude URL naar de nieuwe. Hopelijk voorkom ik zo dead links.

Nu de logging maar even een tijdje in de gaten houden, zodat ik eventueel nog wat referers aan kan passen en waarschijnlijk in de toekomst de redirects aanpassen zodat ik dingen ook echt weg kan gaan gooien.

Sorry BVOM

Vorig jaar had ik me nog gedragen zoals verwacht in het verkeer en daarom heb ik ook in totaal een flinke geldelijke donatie aan het CJIB mogen doen. Uiteraard heb ik geleerd en houdt ik mij tegenwoordig met hulp van de cruisecontrol in de auto netjes aan de geldende maximum snelheid. Vanochtend las ik in het Dagblad van het Noorden echter de gevolgen van het nette gedrag van mij en mijn mede Drenthen.

Verkeersveilige Drent kost rijk geld

De deelnemers aan het verkeer in Drenthe houden zich dit jaar zó netjes aan de regels, dat de politie bij lange na niet kan voldoen aan de boeteafspraken die vorig jaar zijn gemaakt met het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie.
Een tegenvaller voor het rijk, dat zo heel wat inkomsten misloopt. Hoeveel is nog niet precies bekend. Vooral bij alcoholcontroles, rijden zonder helm en rijden door rood wordt de doelstelling lang niet gehaald. Korpschef Frans Bakker: “Als de mensen zich aan de regels houden kunnen wij daar natuurlijk weinig aan doen.”

Dus BVOM, bij deze mijn excuses, het was natuurlijk nooit mijn bedoeling om jullie de dupe te laten worden van mijn afgedwongen nette gedrag. Nu maar hopen dat ik er vannacht van kan slapen…

Operatie klikaanklikuit

Zo, operatie klikaanklikuit is geslaagd. Vanochtend samen met Sven nog een stekker gehaald voor aan de buitenlamp en deze aan de bestaande bekabeling geknutseld. Nu kunnen wij de buitenlamp aan de vrijstaande schuur schakelen vanuit huis met een ‘normale’ wandschakelaar en met 2 losse sleutelhangers.

Sven is weer blij met alle kabeltjes en de sensor die nu overbodig zijn 🙂

Umleitung

Tja, daar rij je dan op de A31 in Duitsland en wil je de A30 op richting Amsterdam. Blijkt die ineens afgesloten te zijn, een ‘umleitung’ blijkbaar maar niet aangegeven en ook geen alternatieve route. Nou ja, dan maar even een rondje crossen over het klaverblad van Schüttorf en dan vanaf de andere kant de A30 op…. helaas ook afgesloten en wederom helemaal niets aangegeven. Toch raar voor een volk en land wat de naam ‘gründlich’ heeft te zijn.

Na wat gemopper toch maar besloten om de navigatie te volgen en die stuurde mij via Gronau, langs Enschede naar Hengelo en ik kwam zowaar nog zonder veel vertraging aan. Uiteindelijk heeft het dus toch een alternatieve route opgeleverd 🙂

Klik aan Klik uit

Sinds de kortsluiting in de bewegingsmelder aan onze schuur voor de buitenlamp, zat ik al te denken om gebruik te gaan maken van een draadloos systeem voor het schakelen. Nu zijn er meerdere die dergelijk spul maken, maar Klik aan Klik uit kom je best wel veel tegen, wat ook weer makkelijk kan zijn voor toekomstige uitbreidingen.

Net dus een bestelling geplaatst voor 2 sleutelhanger zenders (KCT-510), een draadloze wandschakelaar (WST-8800) en een stekkerschakelaar (AC-1000). Hopelijk duurt de levering niet al te lang, zodat ik volgende week zaterdag kan gaan klussen.

blog.mosibi.nl gestart

Een week geleden, 24 oktober 2009 om precies te zijn, heb ik het domein mosibi.nl geregistreerd. Dit was ik al langere tijd van plan, aangezien ik mosibi inmiddels al weer jaren als nickname gebruik.

Vandaag heb ik besloten om behalve mijn specifieke motor-blog ook deze algemene blog op te starten waar ik ook de niet motor gerelateerde info kwijt kan. Misschien laat ik mijn motor-blog in de toekomst zelf wel vervallen, maar nu loop ik op de zaken vooruit 🙂

Eerst maar eens zien hoe dit loopt. Veel leesplezier!!

Reacties zijn absoluut welkom!!